WordPress—vän av ordning?

Eftersom jag till vardags har båda fötterna i Java™-världen är jag förhållandevis bortskämd när det kommer till utvecklingsverktyg. Jag är alltså ganska peppad på att få någon sorts Continuous Integration att fungera med mina PHP-projekt/Wordpress-plugins. CI är ganska ointressant utan enhetstester, och det finns som tur är flera ramverk för enhetstestning i PHP, det som verkar vanligast är PHPUnit (SimpleTest kan vara ett annat alternativ), som dessutom fungerar bra tillsammans med Selenium.

För att mocka WordPress-funktionalitet—något som man kanske vill göra när man bygger WP-plugins—finns ramverket Mockpress för de av oss som gillar sådant.

Möjligheterna till att utnyttja enhets- och integrationstester är alltså goda (och bra ursäkter till inte göra det är sällsynta), och glädjande nog finns det både verktyg för statisk kodanalys för PHP, och åtminstone en CI-server som kan köra både tester och kodanalys—Jenkins. Sebastian Bergmann har en utmärkt guide för att använda Jenkins för PHP-projekt och ett strålande verktyg, PPW, som förenklar processen att komma igång.

Avslutningsvis kan man konstatera att eftersom ett plugin eller theme i WordPress väsentligen är en katalog i ${wp-root}/wp-content/{plugins|themes}/ borde det vara både möjligt och rimligt att ha en hantering av versioner och releaser som inte är av typen ”vilda västern”.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s